Şirketin YÖNETİM HASTALIKLARI-1
ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ hastalığına kapılan yönetim için acil önlemler alınmalıdır.
Hastalığın tıbbi açıklamasına bakalım önce:
“Kalp ve damar sisteminin organlara yeterli kanı uygun oranda götürememesi nedeniyle oluşan ani dolaşım yetmezliğidir.
- Tanı değil kritik hastanın takibi sırasında ortaya çıkan bir süreç olarak değerlendirilmelidir.
- Bireysel organlarda artan derecelerde fizyolojik düzensizliklerin olduğu bir sürekliliktir.”
Şirketlerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. İlk tarama testinde organların kendi bünyelerinde hastalıklı olduğu zannedilerek lokal iyileştirme çalışmaları yapılır. Tedavisi zor olmakla birlikte tedavi edilse bile hastalığın kaynağı kendisi değilse bir süre sonra tekrar nükseder. Bu hastalık birden fazla organda ise dikkat edilmelidir.
Bu durumda danışman, hastalığın hikaye ve sürecini izlediğinde tam teşhisini koyabilir.
Evet çok departmanda da benzer sorunlar varsa bu bir üst yönetim hastalığıdır denilebilir.
Hastalığın kaynağının tespit edilmesi ile ancak tedaviye başlanılabilir. Bu da hastalıklı olan yönetim olduğundan doğru yönetim organı bulunmalıdır. Bu rahatsızlığın kaynağı bazen patrona kadar ulaşabilir. Bu durumda hastalık alanı patron-genel müdür seviyesinde kalıyorsa yönetim ve kontrol tamamen patrondan genel müdüre geçmiş demektir. Bu durumda genel müdür bilgi ve tecürebesi patrondan daha üstünse ve kendi alt birimleri arasında böyle bir sorun yaşanmıyorsa ŞİRKET İÇİN sorun değildir. Tersi bir durum varsa bu organ acil ameliyatla derhal alınmalıdır.
Bu hastalıkta, ilgili yönetici; organlara yeterli kanı uygun oranda götürememektedir. Organlar arasında iletişim bozulmuştur. Dolaşım sorunu nedeniyle de ilgili organlardan da yönetime gereken basınç da gitmez.
Bu durumda şirket, piyasanın talebi ve doğal seleksiyonla hareket etmeye başlar. Bazen bu hastalık varken de cirolar iyidir, karlar yüksektir. Ama bu başarının kaynağı yönetim değil piyasanın kendisidir. Tehlikeli bir süreçtir, her şey bir anda oldu ne olduğunu anlayamadık denen sonuca götüren bir hastalıktır.
Zamanında tedavi edilmediği taktirde hastalığın kaynağı tedavi edilse bile organ nakilleri gerektirebilir.
Patronların da tespit edebileceği bir tane kısa teşhis yöntemi verelim:
Yöneticinin, departmanlara verdiği bir talimatın sürecini izleyin. Departmanlarca bu talimatın dikkate alınması, gereken gündem sıralamasına alınması, geri dönüşlerin yapılması, süreçlerin izlenebilir olarak aktarılması ve sonuçların bildirilmesi ile ilgili olarak her defasında sorunlar ortaya çıkıyorsa ve bu sorun diğer departmanlarda da aynı şekilde oluyorsa bu şirkette çoklu organ yetmezliği başlamıştır.
Hastalığın kaynağı zaman geçirilmeden tedaviye alınmalıdır.